Od jakiegoś czasu produkty ekologiczne są coraz chętniej kupowane przez konsumentów. Co powoduje, że tak szybko zyskały na popularności? Pewnie zastanawiasz się, czy warto zapłacić więcej, za produkty z etykietą eko lub bio. W tym artykule rozwiejemy wszelkie wątpliwości, przybliżając Ci różnicę pomiędzy produktami ekologicznymi, a zwykłymi produktami spożywczymi.

Produkty ekologiczne – co odróżnia je od innych?

Zanim porównamy żywność ekologiczną z żywnością przemysłową, wyjaśnijmy co kryje się pod pierwszą nazwą. Za produkty ekologiczne uznaje się żywność produkowaną w zgodzie z przyrodą i jej naturalnym rytmem. W produkcji nie stosuje się pestycydów, ani nawozów sztucznych. Dodatkowo są to produkty pozbawione konserwantów, sztucznych barwników i polepszaczy smaku. Jak już możesz się domyślić, taka żywność ma dużo lepszą jakość. Zawiera więcej witamin i mikroelementów. Cenne dla Twojego organizmu substancje, są szybciej przez niego wchłaniane. Proste, krótkie składy produktów ekologicznych dają większe szanse na uniknięcie alergii pokarmowych. Produkty te możesz bez obaw i wyrzutów sumienia podawać niemowlętom i małym dzieciom. 

Produkty ekologiczne – czy to tylko warzywa i owoce?

Żywność ekologiczna kojarzy się głównie z przetwórstwem owocowo-warzywnym. Myśląc o takich produktach, oczami wyobraźni widzisz sad dziadka albo uprawy na działce u babci? Obecnie jednak firmy, takie jak choćby ECOWIT oferują całą gamę produktów ekologicznych. Właśnie tu możesz kupić między innymi makarony, oleje, suszone owoce, ziarna oraz napoje energetyczne i słodycze. Te ostatnie nie zawierają w swoim składzie szkodliwych dla zdrowia utwardzonych tłuszczy. Praktycznie każdy produkt spożywczy ma już swój ekologiczny odpowiednik. 

Możesz też zobaczyć:  Domowe sposoby na suchy kaszel i drapanie w gardle

Produkty ekologiczne – co jeszcze warto wiedzieć?

Produkcja ekologicznej żywności to nie tylko plusy dla zdrowia, które już wymieniliśmy. Kupując taką żywność przyczyniasz się do poprawy kondycji naszej planety. Zaprzestanie stosowania nawozów sztucznych zapobiega wyjałowieniu gleby i degradacji środowiska naturalnego. Kupowanie żywności ekologicznej to nie tylko fanaberia czy moda, to realne korzyści dla wszystkich.

Czy cena ma znaczenie? Czy warto zapłacić niewiele więcej i cieszyć się prawdziwym smakiem i być spokojnym o skład, podając posiłek dziecku? Odpowiedź nasuwa się sama. My już wiemy, jakie produkty włożymy do koszyka na najbliższych zakupach. A Ty? Już zdecydowałeś?