W walce z wysokim poziomem trójglicerydów podstawą jest dieta.

Powinna opierać się na kaszach, pieczywie, ryżu, makaronie i innych tego typu produktach, jadanych w 6-11 porcjach dziennie. Codziennie powinno się jadać przynajmniej 3-5 porcji warzyw i 2-4 porcje owoców. Ponadto, dietę powinny uzupełniać 2-3 porcje odtłuszczonego nabiału albo mleka oraz chudego mięsa, drobiu, ryb, fasoli, jaj i orzechów. Taka dieta powinna zawierać małe ilości tłuszczów, olejów i słodyczy.

Powinno się ograniczyć spożycie tłustych produktów, jak tłusta wieprzowina, wołowina i wędliny, tłuste mleko i nabiał, masło, margaryna, oleje, przyprawy, majonez, ciasta, sosy i potrawy gotowane w tłuszczach lub olejach. Nawet spożycie chudego mięsa powinno być ograniczone do 170 g dziennie. Ponadto, należy ograniczyć spożycie soli i słonych potraw typu gotowe do spożycia błyskawiczne dania, wszelkiego rodzaju chrupki, hamburgery, zapiekanki, zupy w puszkach, sos sojowy oraz spożycie alkoholu. Do takiej diety należy dodać codziennie ząbek czosnku, który obniża poziom cholesterolu i kwasów tłuszczowych we krwi oraz zapobiega jej nadmiernej krzepliwości.

trójglicerydy jak szybko obniżyć
fot. Co to tak właściwie są trójglicerydy i jak szybko obniżyć ich poziom ?

Jak zmniejszyć poziom trójglicerydów dzięki odpowiedniej diecie ?

Niskostłuszczowa dieta, o małej zawartości cholesterolu, cukru i soli, ale bogata w błonnik, zwiększa spożycie witamin i składników mineralnych i pomaga w zachowaniu pożądanej wagi ciała. Jest zbliżona do diet, które mają zapobiegać nowotworom, nadciśnieniu tętniczemu, cukrzycy i innym chorobom. Ponadto, częste spożywanie kwasów tłuszczowych omega 3, obecnych m.in. w mięsie łososia i śledzia, zapewnia dodatkową ochronę przed chorobami serca.

Zasadniczą zmianą w diecie będzie sposób przyrządzania potraw, tak aby zredukować do minimum tłuszcz oraz kalorie, czyli ograniczamy się do posiłków gotowanych (plusem będzie gotowanie na parze), pieczonych czy duszonych. Wyeliminować należy smażenie a jak już musimy to najlepiej na oleju roślinnym.

Dotychczasowe napoje warto zastąpić zieloną herbatą, niepaloną zieloną kawą i organicznym winem.

Propozycją na szybkie sposoby obniżenia trójglicedyrów będą:

  • koktajle z buraka, który w połączeniu z jabłkiem i miętą stanowić będzie pyszny i wartościowy dodatek do diety (burak posiada właściwości oczyszczające);
  • sałatki z dodatkiem jagód goi, które dodatkowo są bogate w przeciwutleniacze i przeciwdziałają zmęczeniu,
  • czarny ryż dodany do warzyw, sałatek i omletów, choć świetnie smakuje z dodatkiem oliwy i soli.

Anchois – ta mała rybka, znana też pod nazwą sardeli, należy do ryb tłustych i ma wiele właściwości prozdrowotnych, w szczegolności poprzez zawartość minerałów i kwasów omega-3 (wielonienasyconych kwasów tłuszczowych) pomaga obniżyć poziom trójglicerydów. Wspaniale smakują marynowane w cytrynie czy smażone stanowiąc dodatek do grzanek. Możemy również postawić na makrelę, która będzie tańsza w zakupie a nie umniejsza się jej właściwości w zakresie utrzymania właściwego poziomu cholesterolu.

koktajle na obniżenie trójglicerydów
fot. Czy koktajle na obniżenie trójglicerydów to skuteczna metoda ?

Co robić aby obniżyć poziom trójglicerydów?

Pięć orzechów włoskich dziennie – oto recepta na prawidłowy cholesterol, redukcję procesów oksydacyjnych i przy okazji utrzymanie zdrowej cery. Orzechy sa bogatym źródełem lipidów i protein, a także minerałów takich jak magnez, wapń, cynk i żelazo.

Sałatki z awokado wspomogą zapotrzebowanie na tłuszcze roślinne. Pistacje i orzechy piniowe to nasiona bogate w białka oraz tłuszcze, a szczególnie w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, działające w zwalczeniu “złego” cholesterolu.

Żurawina występuje w postaci suszonych owoców, dżemów i soków, a służąc do przygotowywania smoothies, muffinek, ciast i batonów owocowych, świetnie działa na obniżenie trójglicerydów.

Wprowadzając do diety owoce, które w znaczny sposób wpływają na właściwy poziom trójglicerydów, nie można zapomnieć o figach. Ten delikatny i bardzo słodki owoc, bogaty jest w enzymy trawienne, a dzięki obecności pektyn obniża poziom “złego” cholesterolu. Przy tym jest niskokalorycznym owocem, wyposażonym w niezwykłe bogactwo minerałów, takich jak wapń, potas, fosfor, mangan czy żelazo oraz witamin z grupy A, B, C. Natomiast jak wszystkie suszone produkty, suszone figi należy już spożywać z umiarem, ze względu na zwiększenie ich kaloryczności.

wysokie trójglicerydy jak leczyć
fot. Jak skutecznie leczyć wysokie trójglicerydy w naszym organizmie ?

W redukcji wysokiego poziomu trójglicerydów pomocne są również pestki dyni, które wspomagają kontrolę wagi i utrzymywanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi.

Przy niskiej kaloryczności w swoim składzie idealnym dla diety pod kątem obniżenia trójglicerydów będzie pomidor, który jest bogaty w likopen, pomaga znosić upały, bo działa wychładzająco na nasz organizm. Kolejnym apetycznym warzywem jest papryka i to w każdym kolorze, która poprzez swoją pożyteczność pomoże zwalczyć “zły cholesterol”.

Starajmy się przyrządzać każdego dnia trzy duże posiłki i cztery przekąski w taki sposób, aby równomiernie rozłożone owoce, warzywa, tłuszcze, nie obciążały zbytnio przewodu pokarmowego. Pamiętajmy, że zbilansowana dieta  zawiera pokarm zróżnicowany i świeży, który w skuteczny sposób wspomoże nas w leczeniu poziomu trójglicerydów.